De ISR-organisatie
FAQ's
Wat doet het ISR in de sportsector?
Het ISR geeft invulling aan het tuchtrecht voor ruim 80 aangesloten sportorganisaties en sportbonden. Om de sport voor iedereen toegankelijk en plezierig te houden is het van belang om duidelijke regels op te stellen en naleving te handhaven. Het systeem van tuchtrecht en geschillenbeslechting draagt hieraan bij en zorgt voor eerlijke en objectieve beoordeling van vermeende misstanden in de sportsector.
Het ISR draagt op een onafhankelijke wijze bij aan een veilige en eerlijke sport. Na een melding van een vermoedelijke overtreding zoals (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, matchfixing of doping, beoordelen de ISR-aanklagers de zaak en kunnen zij onderzoek laten uitvoeren.
Tucht- en arbitragecommissies beoordelen de aangiften en geschillen die aan hen worden voorgelegd en kunnen bij voldoende bewijs, de overtreder bestraffen.
Wanneer is het ISR opgericht?
In 2003 is de stichting in omgang met het NOC*NSF opgericht om de tuchtrechtspraak voor sportbonden te organiseren, met als doel bij te dragen aan een sterke en veilige sportinfrastructuur in Nederland op het gebied van tuchtrecht en geschillenbeslechting. In de afgelopen 20 jaar werd de uitvoering van het beleid van het ISR uitbesteed aan de Nederlands Culturele Sportbond (NCS). Hierin werd nauw samengewerkt met- en onder leiding van het ISR- bestuur.
De ISR-organisatie is in de loop der jaren flink ontwikkeld mede door de toenemende relevantie van tuchtrechtspraak in de sport en de stijging van het aantal meldingen. In 2004 waren er 5 kleine sportbonden bij het ISR aangesloten; eind 2023 waren dit ruim 80 bonden en sportorganisaties. In 2017 is de dienstverlening, naast tuchtrechtspraak, uitgebreid met aanklagers en onderzoekers.
Is het ISR onafhankelijk?
Ja. Het ISR is onafhankelijk en behartigt geen individuele belangen. Het ISR treedt op namens de bond die het ISR hebben benoemd als (tucht-)rechtsprekend orgaan. De aangesloten sportbonden hebben geen enkele invloed op de beslissingen van de aanklager of de uitspraken van de tuchtcommissies. Er wordt te allen tijde objectief naar casuïstiek gekeken. Dat geldt voor de aanklager, de onderzoekscommissie en de tucht- en beroepscommissie.
Wie werken er voor het ISR?
Het ISR telt op dit moment 12 medewerkers. Dit zijn merendeels academisch geschoolde juristen. Om meldingen te onderzoeken en te beoordelen wordt er samengewerkt met een poule van ruim 100 externe professionals. Dit zijn onafhankelijke aanklagers, onderzoekers en tucht- en beroepsrechters die als freelancer of vrijwilliger het ISR ondersteunen.
De aanklagers zijn in het dagelijks leven werkzaam als officier van justitie of als advocaat. De onderzoekers hebben een achtergrond bij de politie, onderzoeksbureaus, de FIOD, of zijn werkzaam als vertrouwenspersoon of mediator. De leden van de tuchtcommissies en beroepscommissies, waaronder tuchtrechters, juridisch secretarissen en arbiters, hebben veelal een achtergrond als rechter, advocaat, arts, of als gedragsdeskundige.
Wat is de missie en visie van het ISR?
Missie: Op onafhankelijke wijze bijdragen aan een veilig en eerlijk sportklimaat.
Visie: Het betrouwbaar en deskundig organiseren van tuchtrechtspraak en geschillenbeslechting voor alle aangesloten sportorganisaties.Hoe is de ISR-organisatie ingericht?
Het ISR is een stichting met aan het hoofd een bestuur en Raad van Toezicht. Naast de bureauorganisatie wordt het ISR ondersteund door een poule van onafhankelijke professionals.
De bureauorganisatie bestaat uit:
- de afdeling Aanklacht & Onderzoek;
- de afdeling Tuchtrecht & Geschillenbeslechting; en
- stafafdeling.
Met name de twee eerste afdelingen zijn qua inhoudelijke werkzaamheden van elkaar gescheiden om op die manier conflicterende belangen, of de schijn daarvan, te voorkomen.